Empati – förmågan att känna någon annans lidande (som är en stor del av det kristendomen bygger på) är något många ansett bara finns hos människor, och är en av de faktorer som gör människor unika enligt många. Religioner har så långt man vet förklarat alla djur själlösa och att djur saknar empati är ett argument som köttätare använder för att rättfärdiga uppfödning och slaktande av djur för mat. Nu visar en studie att råttor visar tydliga tecken på empati och altruism när dom försöker hjälpa varandra.

Verkligen tankevärt. Att man nu kan visa en specifik känsla som empati hos djur gör att det är lättare att referera till deras psyke som något inte fullständigt olikt vårat eget. Ännu ett argument för vegetarianism, och samtidigt ännu en spik i religionens kista. (Fast det är nog bara Han som påverkat studien för att vilselseda oss?).

Läs mer om studien här: http://news.sciencemag.org/sciencenow/2011/12/rats-feel-each-others-pain.html?ref=hp

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>