februari 27, 2012, Author: Emil, Leave a comment

93% Onödig Vikt.

Categories: Miljö, Övrigt, Sverige, Världen

Order övervikt får oss att tänka på hälsa och överviktiga personer, här vill jag dock framlyfta det som onödig vikt att förflytta. Varje dag kör jag bil fram och tillbaka till jobbet, en sträcka på 16km tur och retur. Min bil, som är runt 10 år gammal och en medelstor coupe, väger ungefär 1230 kg och jag själv väger ca 95kg. 7% av det jag varje morgon flyttar till jobbet är alltså mig själv – det som egentligen skall flyttas. 93% av det som flyttas är ren overhead, eller övervikt i detta fall. Och jag är långt ifrån själv som pendlar runt en mil ensam i bil varje dag.

Ca 1300% extra massa flyttar jag varje dag för att komma till jobbet.

Hur är det möjligt att vi i vårt miljömedvetna, hyperteknologiska, informationsdrivna, högutbildade, sekulariserade I-land inte klarar av att komma på ett bättre sätt att förflytta människor till sitt arbete? Visst, i Stockholm finns tunnelbanan, som säkert sänker overheadmassan en hel del, dock troligtvis inte så mycket som man kan tro. Dock medför det andra fördelar, då massan inte är den slutliga negativa effekten – det är snarare bränslekonsumption och miljöpåverkan. Kör jag motorcykel till jobbet (vilket det blir på somrarna) så har jag bara ca 200% överflöd i massa – och sänkt bränsleåtgång, dock inte relativt till sänkt massa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>