Kreationism handlar i botten om att man fullt ut tror på en gudomlig skapelse, oftast den beskriven i det gamla testamentet som de abrahamitiska religionerna följer. Detta innebär att man omfamnar som faktum att Gud skapat universum, himmel och jord, djur och växter samt såklart människor. Av detta följer att man motsäger sig vetenskaper som visar annat; geologi, evolutionsbiologi och paleontologi för att nämna några. Den senaste typen av kreationismen är förespråkare för Intelligent Design; där de inte nödvändigtvis säger att det är den ena eller andra religionens gud som skapat människan etc, men att det definitivt gjorts av någon intelligent varelse.

Det finns lite olika typer av argument som kreationisterna använder sig utav; ett exempel är argumentet emot evolution är att inget avancerat kan komma ur något enklare. Man talar även om Irreducibel komplexitet – något som inte skulle ha någon funktion om det var enklare. Finns mycket mer eller mindre märkliga argument här som ni själva kan finna på tex wikipedia.

Det som dock troligtvis tar priser är något jag hittade på Landoverbaptist – ett kristet forum. Här publicerar man en bild med ett bevis emot ateistisk vetenskap. Det lyder ungefär så här:

”Idag finns det 1,386×10^21 liter vatten på jorden. Om varje människa (ca 6miljarder) dricker 2 liter på en dag blir det 12×10^9 liter. Räknar man då med att liv har funnits i 3 miljarder år så resulterar det i att vi skulle ha druckit 9,5 gånger vattnet som finns på jorden. Eftersom vi fortfarande har massa vatten betyder det att bibelns skapelseberättelse är sann”

Oj, var det första jag tänkte. Betänk det lite innan ni läser vidare. Är det ett riktigt argument för kreationism? Vart ska man börja. Det är så mycket fel i den idén, jag listar några av dem.
- Vetenskaplig miss: Vatten försvinner inte när det dricks.
- Logisk miss: Även om vatten försvann; räknar författaren på dagens vattenmängd; den säger ju bara vad som finns kvar.
- Logisk miss: Även om vatten försvann; Författaren räknar inte med djur, men förutsätter att det funnits 6 miljarder människor under 3 miljarder år.
- Logisk miss: Även om ovan varit ett rimligt motbevis emot vetenskapliga teorier så visar det inte att bibeln har rätt.

Jag blev genuint rädd när jag såg detta. Detta är Amerika år 2011! Läser man vidare i tråden så rasar det in dom allra konstigaste argumenten; ”grand canion skapades på en vecka, för jag kunde återskapa det i min sandlåda”.

Men det blir värre. Samma typ av kreationism finns här i Sverige. Föreningen Genesis sprider denna okunskap i form av sin webplats och en tidsskrift där dom bland annat fångar upp nya frågeställningar och studier inom biologi och rörande evolution och förvrider dem med kreationistiska argument. Deras mål är bland annat att få in den kristna skapelseberättelsen i svenska skolor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>